
Mandatory Judicial Education  
Frequently Asked Questions 

 
 . . . .  About Progress Reports 

 
1. Q: Why did I receive this progress report now when I have three years  

to comply with GR 26? 
A: The Mandatory Continuing Judicial Education Standards state in Section 

5(1), that the Administrative Office of the Courts (AOC) will provide a 
progress report by January 1 to every judicial officer for the programs they 
have attended during the previous calendar year. 

 
2. Q: What do I need to do? 

A: In Section 5(1), the Standards go on to state that after reviewing the 
progress report, judicial officers must either: a) confirm it as an accurate 
record of their progress toward compliance with the rule, or; b) provide 
additional information and accompanying documentation on programs 
attended, and, c) file that report with the AOC on or before January 31 of 
each year. 

 
3. Q.  But my report shows no progress and no credits.  Unfortunately I  

know that is correct, do I have to confirm? 
A. As noted above, the Standards require that you confirm or provide 

additional information.  
  

4. Q: On my report there is a line called “other continuing judicial  
education”, what is that and what does it include? 

A: “Other Continuing Judicial Education” is a category that includes all other 
education that is not sponsored by the CEC, the annual conference, or is 
not institutional visits, self-study, or webinars.  It includes, judicial 
publishing or writing, or other continuing professional education programs 
you attend in-state or out-of-state that is sponsored by an approved 
organization.   

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 

Mandatory Judicial Education  
Frequently Asked Questions 

 
General Questions 

 
Note:  Questions and answers are based upon standards approved by the 

Supreme Court per GR 26 3(c). 
 

 
1. Q: What must Washington judicial officers do to meet the requirements  
  of GR 26? 

A: The rule requires that each judicial officer complete 45 hours of continuing 
judicial education (CJE) every three years.  Six of these hours must be in 
the area of judicial ethics.  There is no requirement to achieve any 
particular number of credits per year–the requirement is to accumulate 45 
hours within the three-year reporting period. 

 
2. Q: Which “judicial officers” must meet the requirements of the rule? 

A: Judicial officers include all elected or appointed judges and all court 
commissioners. If you have a regular docket, you must meet this 
requirement. 

 
3. Q: Does the rule require new judicial officers to attend the Judicial  

College?  
A: Yes.  All newly appointed or elected judicial officers must attend Judicial 

College within 12 months of appointment or election to the judicial office.   
 
4. Q: Must judicial officers who move to another court level attend  
  Judicial College? 

A.  Judicial officers who attended the Judicial College as a district or 
municipal officer must complete the Judicial College again within 12 
months of any subsequent appointment or election to superior court.  
Likewise, a judicial officer who attended Judicial College as a superior 
court officer must complete the College again if appointed or elected to a 
court of limited jurisdiction position.  Appellate judicial officers, who have 
not attended the college at either the Superior, District, or Municipal level, 
are required to attend Judicial College within 12 months of their 
appointment or election.  

 
5. Q: When does the three-year reporting cycle begin? 

A: Judicial officers must complete their 45 hours of CJE credit within a 
specified three-year time period (see Question 6).   

 
 



 
 
6. Q: When may judicial officers begin reporting their education credits? 

A: Judicial Officers begin reporting credits as soon as they are sworn in or on 
the bench.     

 
7. Q: Is there an easy way to get the required 45 hours? 

A:  Yes.  By design, full attendance at either the annual judicial conference or 
the spring conference will provide at least 15 hours of judicial education 
credit annually.  

 
8. Q: What other kinds of credits count? 

A: Judicial education programs sponsored by the Board for Judicial 
Administration’s Court Education Committee (CEC) or other recognized 
judicial education providers are presumptively credited on an hour-for-
hour basis.  The standards also provide CJE credit for teaching, published 
judicial/legal writing, self study, institutional visits, and other continuing 
professional education programs (such as Bar Association CLEs) on a 
case-by-case basis.   

 
9. Q: Who will decide what activities get credit? 

A: GR 26 requires the CEC to establish standards for CJE credits.  The CEC 
administers GR 26.  This includes reviewing and approving individual 
requests from judicial officers.  The standards include an appeal provision 
for denial of program accreditation.  

 
10. Q: How do I keep track and report my credits? 

A: For programs that are offered by the CEC, judicial officers will complete a 
form at the end of each program to designate the credit hours they 
earned.  For programs sponsored by other entities, judges will report their 
attendance to the AOC to request credit.  Forms are available on the 
court extranet site.  Annually, the AOC will send you a progress report 
listing the credits you have earned.  

 
11. Q: As a part-time judicial officer and practicing attorney, I report CLE  

credits to the Bar.  Will these count toward the GR 26 requirements? 
A: The CEC will credit attendance at CLE programs to the extent the 

program directly aids the judicial officer in performing his or her specific 
judicial duties.  Such credits that deal with substantive legal topics, 
statutory, constitutional, or procedural issues that come before the judicial 
officer will usually qualify for CJE.  

 
 
 
 

 

http://www.courts.wa.gov/programs_orgs/pos_bce/?fa=bce.cje


12. Q: Will the Washington State Bar Association apply CJE credits I earn  
  from CEC programs to my CLE requirement? 

A: Yes.  The AOC will continue to submit CEC program hours to the WSBA 
so that judicial officers who are also active members of the Bar 
Association can meet both requirements.  

 
13. Q: How will I know that everything has been credited? 

A: AOC will provide each judicial officer with an annual progress report 
listing the accredited programs you have attended during the previous 
calendar year.  After reviewing that progress report, judges will:  Confirm 
the accuracy of the progress report or: 

• Provide additional information on programs attended. 
• File that report with AOC on or before January 31 of each year. 

 
14. Q: What happens if I forget or fail to file the annual progress report? 

A: By the end of January, your annual progress report is automatically 
confirmed.  

  
15. Q: What happens if I fail to meet the 45 hours of required credit in my  

three-year reporting period? 
A: You will receive an annual progress report listing the CJE credits you 

have achieved.  These annual reports will serve as an update and 
reminder to judicial officers.  Judicial officers who do not have the 
requisite number of hours at the end of their three-year reporting period 
will have until March 1 to make up the credits for the previous three-year 
reporting period.  These credits will not count toward their current three-
year reporting period.  As required, AOC will publish a report with the 
names of judicial officers who have not met the requirements of sections 
(a) and (b) of GR 26 – the 45-hour requirement and the Judicial College 
requirement.    


