

"Behind Bars": The Increased Incarceration of Women and Girls of Color



June 2nd, 2021, 8:30 a.m. – 1:00 p.m. https://www.tvw.org/watch/?eventID=2021061001

- **I. 8:30-8:50 a.m. (20 min.): Introduction** from Justice Mary Yu, Co-chair of the *Minority and Justice Commission*, and Justice Sheryl Gordon-McCloud, Co-chair of the *Gender and Justice Commission*.
- II. 8:50 9:35 (45 min.): The Status & Numbers of Incarcerated Women and Girls in Washington, Hosted by Judge Maureen McKee and Dalia Pedro Trujillo. Detailing the scope and scale of racial inequality for women's and girls' incarceration in Washington State. The panel will also explore the uniquely disparate experiences of LGBTQIA persons in Washington women's incarceration facilities.

Panelists: Dr. Tatiana Masters; Dr. Amanda Gilman; Riley Hewko; Danny Waxwing; and Renee Permenter.

BREAK: 9:35 – 9:40 (5 minutes)

III. 9:40 – 10:40 (60 min.): Pathways to Incarceration: Trauma, Structural Inequity, Policies and Policing, Hosted by Chanel Rhymes and Jaime Hawk. Exploring the causal forces of racial disproportionality in women's incarceration. This panel will detail structural, cultural, and legal forces that contribute to overrepresentation of women and girls of color in Washington incarceration facilities.

Panelists: Andrea James; Dr. Stephanie Covington; and Dr. Andrew Peterson.

BREAK: 10:40 – 10:50 (10 minutes)

IV. 10:50 – 11:50 (60 min.): Conditions and Consequences of Conviction, Hosted by Elizabeth Hendren and Marla Zink and Moderated by Dr. Gilda Sheppard. A roundtable discussion on the conditions of confinement faced in Washington women's incarceration facilities, and the collateral consequences of incarceration. This panel will detail the presence and absence of productive programming and trauma-informed procedures inside facilities, and the effects felt by families, communities, and local economies when women and girls are increasingly incarcerated. The panel will also detail the challenges women must navigate upon reentry.

Panelists: Kimberly Mays; Sabrina Kendall; Cheryl Lidel; Renee Permenter; Kristina Peterson; and Theresa Power-Drutis.

BREAK: 11:50 – 12:00 (10 minutes)

V. 12:00 – 1:00 p.m. (60 min.) Keynote Address: Dr. Angela Y. Davis on the Increased Incarceration of Women and Girls of Color.